Algen kunnen plastic vervangen

Nu moet je het plastic waarin veel producten zijn verpakt nog apart in de plasticbak gooien, maar straks wordt plastic mogelijk vervangen door een product uit algen en dat kun je gewoon in je tuin gooien op de composthoop gooien. 

Algen kun je eten, zoals ze in Japan wel doen, of je kunt het als verdikkingsmiddel voor desserts gebruiken, zoals in India. Maar je kunt het ook gebruiken om er verpakkingsmateriaal van te maken.

De Japanse ontwerpers Kosuke Araki, Noriaki Maetani en Akira Muraoka, met zijn drieën bekend als 'AMAM' hebben er op de Milan Design Week de Lexus Design Award mee gewonnen.

Beschermt tijdens transport

Als je speciale algen kookt kun je er 'agar' van maken, dat is een soort witte, smaak- en reukloze gelei. Gedroogd wordt agar poreus en erg licht qua gewicht. Dat kan goed dienen om breekbare producten, zoals flessen, te beschermen tijdens transport. Het is ook handig dat je het makkelijk kunt vervormen.

Je kunt het ook samendrukken en dan krijg je een steviger materiaal, bijvoorbeeld om schaaltjes van te maken.

De mannen achter AMAM willen nu een partner vinden die hen kan helpen om hun uitvinding op de markt te brengen. Het eerste experiment is in ieder geval al gelukt: een fles werd van Japan naar Italië verscheept, met agar als beschermend materiaal.

Het materiaal kan worden gebruikt om breekbare materialen te beschermen tijdens het vervoer

De ontvanger van die fles zou het beschermende materiaal in de tuin kunnen gooien, waar het beter water kan vasthouden in de bodem. Mocht het uiteindelijk in zee belanden, zoals nu vaak gebeurt met plastic, dan is dat ook geen enkel probleem: het is immers een natuurlijk materiaal, gemaakt van algen.

bron: rtl nieuws

auteur: Paul le Clercq